Näinä aikoina suunnilleen kaikkea mahdollista opetetaan ainakin jossain määrin verkossa, olipa kyse autokoulusta, terveydenhuollon opetuksesta tai yliopistoista – miten on siis taiteen opiskelun laita? Miten tavallinen mattimeikäläinen, joka ehkä on täysi aloittelija tai jo hieman pidemmälle harrastuksessaan edennyt, voi opiskella taidetta internetin välityksellä? Pyrimme avaamaan joitakin mahdollisuuksia niin kotimaan kamaralta kuin ulkomailtakin.

YouTube omaehtoiselle opiskelijalle

Harvassa ovat ne taidot, joita ei voisi opiskella videopalvelu YouTuben kautta. Täältä voi katsoa, miten valmistetaan täydellinen tiramisu, miten ajoneuvon polttimo vaihdetaan tai kuinka saksan kielen datiivit oikein käyttäytyvät. Samalla YouTube tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia myös sellaiselle taiteen oppimisesta kiinnostuneelle, joka tahtoo edetä omaan tahtiinsa – videokurssit ja -opastukset ovat saatavilla juuri silloin, kun itse tahdot. Pieni miinuspuoli on se, että paras materiaali tuppaa usein olemaan vieraskielistä, enimmäkseen englanninkielistä. Useimmiten kuva puhuu kuitenkin puolestaan, joten hieman vajaavaisellakin kielitaidolla pääsee ideoista kiinni.

Varsinkin piirustuksen opiskelijalle YouTube on todellinen runsaudensarvi. Jo vuodesta 2011 lähtien omalle SchaeferArt-kanavalleen sisältöä tuottanut Brandon Schaefer on tutustumisen arvoinen piirustuksen opettaja. Schaeferin rauhallinen ja selkeä tyyli ovat myös aloittelijaystävällisiä, ja hänellä on erikseen oma videosoittolista vasta-alkajille. Toinen piirtämisestä innostuneille suositeltava kanava on Filipa Santosin ylläpitämä Pypah’s Art. Tällä kanavalla fokus on digitaalisessa piirtämisessä. Lapsille ja vasta-alkajille voi vielä suositella Super Easy Drawings -kanavaa, joka on nimensä mukainen.

Maalauksesta kiinnostuille YouTube tarjoaa niin ikään varsin runsain mitoin opetus- ja opiskelusisältöä. Jos tahtoo lähteä perusteista liikkeelle, erittäin hyvä vaihtoehto on uusiseelantilaisen isän ja pojan, Dennis ja Nolan Clarkin, luoma kanava Paint Basket. Täällä käydään läpi värien sekoittamista, luonnostelua, vesivärejä, akryylejä ja paljon muuta. Paint Basket -kanavalla on jo yli 120 000 tilaajaa, ja joukkoon mahtuu yhä. Kotimaisia YouTube-taidekanavia soisi olevan vielä enemmänkin, mutta jos suomenkielisyys on ehdoton edellytys, hyvä lähtöpaikka on Noren kuvat & taide -niminen kanava, jossa voi tutustua esimerkiksi öljyvärimaalauksen saloihin. YouTube oppii kyllä algoritmeineen nopeasti kiinnostuksen kohteesi: kun lähdet tutustumaan yllä mainittuihin kanaviin, saat jatkossa varmasti kosolti taideaiheisia opetusvideoita suosituksiisi.

Kotimaisia taiteen kursseja verkossa

Esimerkiksi kansalais- ja työväenopistot ovat siirtäneet viime vuosina paljon kurssitoimintaansa verkkoon – pitkälti tietysti pakon sanelemana. Taideaineiden kursseissa siirtymä ei ole ollut aivan yhtä voimakasta kuin esimerkiksi kielten opiskelussa, mutta kyllä opistot tarjoavat taiteidenkin opetusta verkon kautta. Kannattaa siis rohkeasti lähteä tutustumaan näiden opistojen kurssivalikoimaan. Etäopetuksessa on toki sekin hyvä puoli, että opiston ei tarvitse olla oma paikallinen ja tuttu opisto, sillä Zoomin, Teamsin ja muiden vastaavien välineiden avulla opetukseen on helppo osallistua vaikka toiselta puolen maata.

Myös taidehistoriaa voi opiskella etänä

Piirtämisen, maalaamisen ja muiden taidemuotojen tekniikan ohella taiteen historiaan voi ottaa todella kovan luokan sukelluksen yliopistojen taidehistorian kurssien ja opintokokonaisuuksien kautta. Suomessa avoimet yliopistot tarjoavat taidehistorian opintoja verkon välityksellä Helsingissä, Jyväskylässä ja Turussa. Vaatimustaso avoimen puolella on kuitenkin ihan sama kuin varsinaisen ”suljetun” yliopistonkin puolella ja omaa aktiivisuutta vaaditaan kosolti, joten aina ei ole kyse kaikkein kevyimmästä harrastuksesta.