Internet ja digimaailma ovat avanneet tämän päivän taiteilijoille paljon mahdollisuuksia, ei ainoastaan työvälineiden ja inspiraation lähteiden kautta, mutta myös markkinoinnin osalta. Kilpailu näkyvyydestä kuitenkin on kovaa, eikä kaikille tekijöille aina ole edes selvää, miksi taidemarkkinointi internetissä oikein on niin tärkeää. Pyrimme vastaamaan tähän kysymykseen kertomalla muutamista tavoista, jolla markkinointia verkossa voi tehdä.
Ihan ensi alkuun on kuitenkin syytä ymmärtää, että verkko on paras paikka taiteen markkinointiin kahdesta yksinkertaisesta syystä. Ensinnäkin: ostajat liikkuvat siellä. Toiseksi: sinne on helppo saada töitään esille. Taiteen ystävät käyttävät internetiä samaan tapaan, ja ehkä jopa hieman ahkerammin kuin monet muut. Gallerioihin taas on tunnetusti hankala päästä näytteille ilman aiempia näyttöjä ja suhteita galleristeihin ynnä muihin ”piireihin” kuuluviin. Mutta sitten niihin markkinointitapoihin!
Oma portfolio verkkoon
Kaikille luovan alan ihmisille oman portfolion rakentaminen ja esittely on sellainen perusjuttu, josta ei pidä luistaa. Internetin välityksellä portfolion saattaminen julki on vaivatonta, ja esimerkiksi Format.comin tai Carbonmaden kaltaiset portfoliopalvelut ovat mitä helpoin tapa tuoda omia töitään julki koherentilla tavalla.
Käytä kuitenkin hieman aikaa ja ajatusta portfolion suunnitteluun – onko läpileikkaus töistäsi ja mahdollisista eri tyyleistäsi hyvä, vai tahdotko pikemminkin esitellä juuri niitä töitä ja sitä tyyliä, joita haluaisit jatkossa tehdä enemmänkin? Voit myös jaotella portfoliosi erilaisiin teemaryhmiin, mutta kuitenkin tiivistämisen periaatetta kunnioittaen. Verkossa liikkuvien ihmisten huomio ei useinkaan pysy pitkään samassa asiassa, joten jos olet jo luonut taidetta pidempään, koko tuotantoasi ei ole tarpeen esitellä kerralla. Portfolio ei ole yhtä kuin kattava historiikki sinusta ja töistäsi!
Yksinkertainen verkkosivusto
Tämä kohta on hyvinkin yhdistettävissä online-portfolioon, joskin portfolion voi myös pitää sekä sivustolla että erillisessä palvelussa. Voit myös linkittää toisessa palvelussa sijaitsevaan portfolioon taiteilijakotisivuiltasi. Mitä sitten hyvän taiteilijasivuston tulisi sisältää? Ainakin CV ja perustiedot sinusta: mistä ammennat inspiraation töihisi, mitä tekniikoita käytät, millainen tiesi taiteilijana on ollut. Sivuston tulisi olla myös visuaalisesti tasapainoinen ja näköisesi – se saa olla neutraali, mutta ei liian iso kontrastiltaan töihisi verrattuna.
Jos et ole teknisesti ja IT-taidoiltasi parasta A-luokkaa, ei se mitään. Nykyiset perustoiminnoiltaan ilmaiset verkkosivujen luomiseen tarkoitetut palvelut mahdollistavat näyttävän ja samalla myös persoonallisen jäljen luomisen suhteellisen helposti. Siltikin, sivuston suunnitteluun ja luomiseen kannattaa varata hieman aikaa. Suosittelen katselemaan erilaisten taiteiljoiden kotisivuja ja käyttämään niitä verrokkitarkoituksessa.
Blogit ja some
Harkitse myös blogaamisen aloittamista, jos olet alkuunkaan kyvykäs ilmaisemaan itseäsi kirjallisesti. Hyvä taideblogi sisältää myös kuvaa, joten pääset rikastuttamaan tekstiä myös visuaallisin keinoin. Blogaamisen hyvä puoli on se, että voit tuoda esiin omaa ajattelumaailmaasi töiden taustalla mutta myös asiantuntijuuttasi.
Eikä huolta: sinun ei tarvitse olla tutkinnon omaava taiteilija ollaksesi asiantuntija. Tunnet vähintäänkin omat työsi ja niitä ympäröivän maailman – ja varmasti jotain muutakin? Blogin kirjoittaminen on samalla mukavaa vastapainoa muulle luovalle työlle. Blogitekstejä voit julkaista joko suoraan omilla kotisivuillasi tai erillisellä blogialustalla.
Blogikirjoituksia on helppo promota somessa – ja jos et ole vielä somessa, harkitse ainakin Facebookiin ja Instagramiin taiteilijasivun/-profiilin luomista.
Julkaisutahti olisi hyvä pitää säännöllisenä, mutta ei liian tiuhana – esimerkiksi yksi päivitys viikossa on melko sopiva tahti.
Myyntikanavat haltuun
Verkko toimii totta kai myös taiteen myyntipaikkana. Valmiit verkkokauppa-alustat on suhteellisen helppo lisätä esimerkiksi kotisivuilleen, samaten somekanavat voivat toimia myyntikanavina. Myös esimerkiksi Taikon verkkokauppa on yksi valmiin kotimaisen taidemyyntikanavan vaihtoehto.
Kaikkea tässä tekstissä mainittua sinun ei tarvitse tehdä markkinoidaksesi töitäsi ja taidettasi verkossa. Ryhdy ainakin koostamaan portfoliota ja viemään sitä verkkoon, muut kohdat voit ottaa ajan kanssa mukaan, jos ollenkaan. Esimerkiksi jos sosiaalinen media ei alkuunkaan tunnu omalta, älä pakota itseäsi sinne. Mikä tärkeintä, tee taiteesi markkinoinnista netissä itsesi ja töidesi näköistä!