Olemme aiemminkin sivunneet digitaalisen ja perinteisen taiteen vastakkainasettelua. Monesti lähtöajatuksena vastakkaisessa asetelmassa on se, että digitaalinen taide ei vaadi yhtä paljon taitoa kuin niin sanottu perinteinen taide. Pureudumme tähän ajatukseen ja tähän – mahdollisesti tarpeettomaan – vastakkainasetteluun laajemmaltikin tässä artikkelissa.

Digitaalisen taiteen ominaispiirteet

Mitkä digitaalisen taiteen piirteet ja ominaisuudet erottavat sen perinteisestä taiteesta – siis muukin kuin välitön luomistapa, olipa kyse sitten videoeditointiohjelmasta tai piirtolevyn käytöstä? Ensinnäkin, digitaide on välittömästi jaettavissa. Se siirtyy tiedostopalveluiden tai vaikka sähköpostin avulla kirjaimellisessa silmänräpäyksessä tilaajalle, yleisölle, kuraattorille, toimittajalle tai mille tahansa taholle maahan kuin maahan.

Digitaalinen taide on perinteiseen taiteeseen verrattuna myöskin useimmiten helpommin lähestyttävää ja tavoitettavampaa. Taidetta opiskelevalla nuorella on älypuhelin, tablet-tietokone, laptop-tietokone tai pöytäkone, ehkä jopa kaikki nämä. Kyllä, puhumme tässä nyt suomalaisesta ja laajemmalti vauraan ensimmäisen maailman tilanteesta, mutta tosiasiassa tilanne on vastaava myös monissa kehittyvissä ja jopa kolmannen maailman maissa. Digitaalista taidetta on siis helpompi alkaa tekemään, eikä se vaadi enää uutta rahankäyttöä. Jopa ilmaisohjelmat ovat näinä päivinä erittäin tasokkaita. Lisäksi nuorten (ja useiden aikuisten) kohdalla digitaalinen väline itsessään on helpommin lähestyttävä.

Digitaalisen taiteen ja sen luomisen työkalujen etuna on myös se, että ne kulkevat helpommin mukana kuin maalausteline, paletti ja pensselit tykötarpeineen. Tietokoneen käyttö välineenä on myös usein nopeampaa kuin perinteisten taiteen välineiden: tämä lisää taiteilijan tuottavuutta. Kokonaan toinen asia sitten onkin, onko lisääntynyt tuottavuus taiteen prosessissa edes tavoittelemisen arvoinen juttu vai jopa jotakin, mitä pitäisi välttää.

Mikään digitaalinen taide ei kuitenkaan synny ilman yritystä, ja vaikka Paint-tason meemikuvia onkin teknisesti vaivatonta luoda, upein digitaalinen taide vaatii vuosikausien tekniikan hiomista ja ymmärrystä välineestä siinä missä perinteisessä taiteessakin.

Perinteinen taide puolustaa paikkaansa

Kaikesta huolimatta perinteiselle taiteelle on ehdottomasti paikkansa, olivatpa digitaiteen plussasarakkeen pointit kuinka merkittäviä ja painavia tahasa. Voidaan hyvällä syyllä sanoa, että kun oppii perinteisen taiteen puolen tekniikat ja materiaalit, voi taidetta vasta todella ymmärtää. Perinteinen taide opettaa perusteet.

Kun luodaan fyysisiä objekteja (tässä toki digitaide ja 3D-tulostaminen voidaan nostaa esiin), olipa kyse maalaamisesta tai vaikka keramiikasta, saadaan laaja näkökulma muodon ja objektien käyttäytymisestä. Kouriintuntuvuuden tunnetta ei vain voi korvata, se on totta – kaiken lisäksi motoriikka ja käden ja silmien välinen motoriikka kehittyvät tällaisessa työskentelyssä.

Perinteisen taiteen työt eivät ole samalla tavalla kopioitavissa yksi yhteen kuin digitaalisella puolella. Toki jäljennöksiä ja jopa äärimmäisen tarkkoja väärennöksiä tehdään, mutta ikinä ne eivät voi saavuttaa täyttä täsmällisyyttä, vaikka sitten hämäisivätkin esimerkiksi hyväuskoista teoksen ostajaa.

Ja vaikka digitaaliseen taiteeseen mahtuukin monta erilaista toteutustapaa, on työskentelyssä välineiden kirjo ja lopullinen muoto aina varsin yhteneväinen. Jos taas ajatellaan perinteisten taiteiden puolelta esimerkiksi vain taidegrafiikan eri muotoja tai kuvanveiston erilaisia tekniikoita, voidaan päätyä vain siihen lopputulokseen, että perinteisen taiteen puolella on tarjolla paljon laajempi paletti erilaisia ilmaisukeinoja. Sitäkään ei voi kiistää, etteikö Ctrl+Z-näppäinyhdistelmän puute tosielämässä kehitä taiteilijaa erehdysten kautta.

Molempi parempi

Digitaalinen taide ei korvaa perinteistä taidetta, perinteinen ei digitaalista. Ne voivat kyllä täydentää toisiaan ja seisoa yhtä hyvin vahvasti omilla jaloillaan täysin omilla ansioillaan – niitä ei missään nimessä tarvitse asettaa vastakkain. Tässä vertailussa havainnollistamme toivottavasti, miten ne eroavat toisistaan. Erojen ei silti tarvitse tarkoittaa mitään muuta kuin entistä laajempia mahdollisuuksia heille, jotka tahtovat luoda tähän maailmaan jotain uutta ja mielenkiintoista.