UUSIN NUMERO 2/2020

Materiaalisuus museoissa

 

Pääkirjoitus

Kokoelmiin koottu kuolema: Ajatuksia ihmisjäänteistä museoiden kokoelmissa

Ihmisjäänteet ovat korvaamaton tiedonlähde menneestä, mutta niiden käyttöön tutkimuksissa ja museokokoelmissa sisältyvä eettinen vastuu vaatii toteutuakseen tapauskohtaista pohdintaa ja jatkuvaa uudelleenarviointia.

Ihmisen horjuva erityisasema, hauras kehollisuus ja muutoksen visiot HAMin Museum of Becoming -näyttelyssä

Gustafsson&Haapojan Museum of Becoming -näyttely on kolmen teoksen kokonaisuus, joka käsittelee ihmisen haavoittuvuutta historian tuulissa, ihmisen ja ei-ihmisyyden välille miellettyä keinotekoista rajaa sekä muutoksen mahdollisuuksia. Koronavirusepidemian aiheuttamat erityisjärjestelyt tuovat kokonaisuuden tulkintaan kiehtovan ja ajankohtaisen perspektiivin.

Matka stereoskooppikuvan merkityksiin ja materiaalisuuteen

Museokokoelmien historialliset valokuvat ovat kolmiulotteisia esineitä, jotka nähdään monesti kaksiulotteisina, ja joita käytetään ainoastaan tekstiä tukevana kuvituksena. Artikkelissani keskityn analysoimaan historiallisen valokuvan merkityksiä ja materiaalisuutta ja tarkastelen, miten tieto niistä välittyy Helsingin kaupunginmuseon hakupalveluissa.

Ahvenanmaan Enklingen Hermas – paljon enemmän kuin kotiseutumuseo

Hermasin museotila on 1800-luvun asussa säilynyt saaristolaistila, jossa aika näyttää pysähtyneen. Rahan puute ja sattuma ovat säästäneet tilan rakennukset ja irtaimiston poikkeuksellisena kokonaisuutena, jossa näkyy edelleen tilan viimeisen asukkaan Sven Karlssonin kädenjälki.