UUSIN NUMERO 2/2019

Suomeksi

Pääkirjoitus

Sään äärellä museossa

Miten sää vaikuttaa elämääni nyt ja millaisia merkityksiä sillä on ollut entisajan ihmisille? Näitä kysymyksiä yläkoululaiset ovat pohtineet tänä keväänä ”Sää ja mää – sään merkityksiä ennen ja nyt” -hankkeessa. Aboa Vetus & Ars Nova -museon ja kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio Valonian yhteishanke syntyi tarpeesta lähestyä ajankohtaista aihetta museosisältöjen avulla.

Museonäyttelyiden mahdollisuudet ilmasto- ja vähän muunkin ahdistuksen torjunnassa

MTV3 on esittänyt jo muutaman vuoden ajan humoristista paneelikeskusteluohjelmaa nimeltä Pitääkö olla huolissaan? Ohjelmaformaatin ilmestyminen juuri 2010-luvulla tuskin on sattumaa, mutta ihmisluontoon on aina kuulunut kaiken uuden taivastelu sekä ahdistuminen asioista, joita ei täysin ymmärrä. Jopa esihistoriasta voi löytää esimerkkejä ilmaston ja ympäristön muuttumisen vaikutuksista elämäntapaan tai inhimillisyyteen kuuluvan varovaisuuden muuttumisesta avoimeksi vihamielisyydeksi. Onpa näitä pelkotiloja joskus myös perusteltu historialla. Museoilla on velvollisuus osallistua keskusteluun omilla valtavilla aineistoillaan.

Koirannahkakintaat ja pellavaharja – materiaalisen kulttuurin perintöä Pielisen museolla

Pielisen museon 1800-luvun materiaalista kulttuuria käsittelevät koululaiskierrokset avasivat viime kesänä oppilaille näkökulmia ympäröivän luonnon merkityksiin esiteollisena aikana. Opastetuilla kierroksilla koululaiset saivat kuulla muun muassa, miksi piimäleiliin saatettiin laittaa sammakko ja mihin tönteleitä käytettiin.

Salatun arkistotiedon äärellä ekokatastrofin jälkeisessä maailmassa

Espoon sydämessä sijaitsevan Helinä Rautavaaran museon näyttelyt ja yleisötyö ovat usein erilaisten ajankohtaisten, maailmanlaajuisten ja yhteiskunnallisten asioiden ytimessä. Kesällä 2018 käynnistyneen ilmastonmuutos-teemaisen hankkeen keskeiseksi toiminnoksi suunniteltiin kouluilla kiertävä pakohuonepeli, jonka suosio on ylittänyt kaikki odotukset.

Valokuvien esittämisen ja kohtaamisen moninaisuudesta

Taidehistorioitsija ja kuraattori Anna-Kaisa Rastenbergerin ja kuraattori Iris Sikkingin toimittama englanninkielinen artikkelikokoelma Why Exhibit? Positions on Exhibiting Photographies (2018) käsittelee valokuvien näytteille asettamiseen liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä.