Päätoimittaja Maija Talja

Pääkirjoitus

Mielikuvia, muistoja, oivalluksia ja ajatusten virtaa. Mitä kaikkea museot vierailleen tarjoavatkaan; lähes loputtomasti näkökulmia ympärillä olevaan maailmaan, mahdollisuuksia löytää jotain uutta itsestään ja muista. Sisältöjä, jotka haastavat ja ilahduttavat katsojaa. Museossa käydessä voi käydä läpi koko tunteiden kirjon. Itse myönnän auliisti sekä itkeneeni että nauraneeni ääneen teosten äärellä. Olen tuntenut myötätuntoa, yhteenkuuluvuutta ja samaistumista. Taide ja kulttuuriperintö luovat jopa yllättäviä sidoksia ihmisten välille, ja juuri nuo sidokset ovat Kuriositettikabi.netin kevätnumeron keskiössä.

Kuriositeettikabi.netin kevätnumeron teema on tänä vuonna kohtaamisia. Museot toimivat niin fyysisten, sosiaalisten kuin kulttuuristen kohtaamisten risteyksessä. Mielikuva museoista yläluokkaisina instituutioina on väistämättä vanhentunut nykyaikaisten museoiden pyrkiessä tarjoamaan yhä monipuolisempia sisältöjä eri kävijäryhmät huomioiden. Museot ovat aina kertoneet tarinoita, ja nuo tarinat ovat yhä moniäänisempiä. Museoissa erilaiset kokemusmaailmat, ajatukset ja näkökulmat asettuvat rinnakkain tuoden ihmisiä yhteen. Ehkä yksi nykyaikaisen museon tehtävistä on mahdollistaa nuo kohtaamiset.

Millainen sitten on museon rooli kohtaamispaikkana? Esimerkiksi sellainen, jossa suomalaisesta ja italialaisesta taidemuseosta löytyy yhdistäviä tekijöitä kaupungin vetovoiman ja matkailun edistämisen kannalta. Tai sellainen, jossa maisemamaalaukseen upotessa voi lähestulkoon tuntea jalkojensa alla hiekkaisen kallion pinnan. Ehkäpä sellainen, jossa museo kutsuu luokseen heitä, jotka ovat joutuneet jättämään taakseen kaiken, tai jossa ”me” ja ”ne” asettuvat rinnakkain kertoen tarinaa siitä, mikä punoo heitä kaikkia yhteen? Joskus kohtaamisen välillä voi olla sukupolvia. Museon mahdollistama kerronta, muistot menneestä ja kertomukset nykyisyydestä, voi saattaa yhteen kokonaisen ammattikunnan.

Kohtaamisia-teemanumero sisältää viisi artikkelia, joista jokainen on tavalla tai toisella kertomus yhteenkuuluvuudesta. Toivon, että nautit niiden lukemisesta yhtä paljon kuin itse nautin. Samalla haluan välittää valtaisan kiitoksen artikkelien kirjoittajille Anni Venäläiselle, Hanna Kivelälle, Lilli Kantille, Heini Järvenpäälle, Petra Nikulalle ja Mia Kunnaskarille avartavista, monipuolisista ja oivaltavista teksteistä. Kuinka paljon maailmassa onkaan kertomuksia, ja kuinka suuri oikeus onkaan saada kuulla niitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *