Päätoimittaja Ville Kukkonen

Pääkirjoitus

Kuriositeettikabinetin kannalta vuosi 2018 on ollut hieman tavallisesta poikkeava, sillä kevään ja syksyn numeroilla oli kummallakin omat päätoimittajansa. Aida Salmi vastasi onnistuneesti kevään julkaisun toimittamisesta, itse astuin hänen saappaisiinsa tätä vuoden toista numeroa varten. Numero ilmestyykin erinäisistä syistä johtuen hieman tavallista myöhemmin, onhan joulu jo lähes ovella ja vuosi saa pian päätöksensä.

Vaikka kuuset on kenties jo koristeltu ja piparitalot pystytetty, on vielä kuitenkin hetki aikaa lukea uusimpia ajatuksia museokentän eri puolilta. Joulupukin sijaan niitä teille tarjoaa Kuriositeettikabinetin verkkolehti.

Ennenaikainen joululahja on paketoitu tietokoneen tai muun laitteen näyttölasin taakse, katsoa voi mutta ei koskea. Se ei kuitenkaan haittaa, koska fyysisen olomuodon saavuttaminen ei ole tämän lahjan pyrkimys. Sen sijaan sen tarkoitus on herätellä orastavia ideoita, tarjota uusia näkökulmia museomaailmaan mukaan otettaviksi. Siellä ne voivat sekoittua muihin ainesosiin, kenties jopa muodostaa kokonaan uudenlaisen sopan, sillä loppujen lopuksihan museokokemus koostuu monista elementeistä, aineellisista ja aineettomista.

Yksi keskeinen ainesosa on esineistä ja kokoelmista kerrottu tarina, johon tämän kertaisen numeron artikkelit pureutuvat. Tarinat ja tarinallistaminen museoissa valikoitui teemaksi melko vaivattomasti. Kaikkivaltiaan päätoimittajan roolissa lähdin pohtimaan asioita omasta näkökulmastani: mistä museoalan puolesta haluaisin itse lukea? Tarinat ja tarinallistaminen oli ensimmäisiä mieleeni tulleita asioita, ja koska teemaa ei ole Kuriositeettikabinetissa suurissa määrin aiemmin käsitelty, oli päätöksen lukkoon lyöminen helppoa.

Teeman mukaisia tekstejä löytyykin verkkolehdestä useampi. Anne Kalliomäki esittelee artikkelissaan tarinallistamisessa hyödyntämäänsä Stooripuu-menetelmää. Susanna Vallius sen sijaan lähestyy aihetta Ilmavoimamuseosta löytyvien esineiden avulla. Millaisia tarinoita niillä on kerrottavanaan? Jesper Wallenius kirjoittaa esihistorian esittämisestä omassa artikkelissaan. Eva-Marie Backnäs sekä Heidi Hummelstedt esittelevät peräti kaksi teemaan liittyvää hanketta Pohjanmaalta.

Näillä sanoin toivotan kaikille hyvää joulua, onnellista uutta vuotta sekä sisällyksekkäitä lukutuokioita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *