Päätoimittaja Aida Salmi

Pääkirjoitus

Sanotaan, että elävällä museolla on elävä kontakti myös nykyaikaan. Tapahtumien järjestäminen museoissa on oiva tapa houkutella uudenlaisia yleisöjä, huomioda erilaisten museokävijöiden tarpeet ja tarjota ainutlaatuisia elämyksiä. Ajatus tämän numeron teemasta, Tapahtumat museoissa, syntyi museopedagogiikkaa käsittelevällä luennolla, jossa saimme nähdä lyhyen videokatsauksen Sydneyssä sijaitsevan Australian Museumin tavasta tuottaa tapahtumia. Ilta-aikaan järjestetyssä tapahtumassa vierailijat saivat tanssia kuulokkeet päässään dinosaurusten luurankojen ympäröimänä, nauttia hyvästä ruuasta ja virvokkeista sekä vierailla meikkitaiteilijan luona maalauttamassa kasvonsa UV-valossa hohtavin värein. Juhlahumusta huolimatta vierailijat kulkivat näyttelytiloissa ja gallerioissa omaksuen samalla tietoa ja tarinoita kulttuuriperimästään.

Museosta lähes karnevaalinomaisena juhlanviettopaikkana voi olla montaa mieltä. Huoli museon vaalimien arvokkaiden kokoelmien puolesta on tietysti ymmärrettävä. On kuitenkin mielenkiintoista huomata, miten museot ovat alkaneet irtautua perinteisistä rooleistaan ja tekevät uusia aluevaltauksia tapahtumien muodossa. Raikkaat tuulet puhaltavat myös Suomen museoissa.

Lehden teemaan pureutuvat erityisesti tämän numeron kaksi ensimmäistä artikkelia. Susanna Lahtinen avaa artikkelissaan sitä, minkälainen prosessi tapahtumien järjestäminen on Turun linnassa ja mitkä ovat toiminnan tavoitteet. Merja Nummi taas kertoo Hotelli- ja ravintolamuseon tapahtumista, joita ovat esimerkiksi tasting-kierrokset, baari-illat ja istuvat illalliset. Laura Lehtinen puolestaan esittelee Kittilän Kaukosen kylässä sijaitsevaa Särestöniemi-museota erityisesti kulttuuriympäristöllisestä näkökulmasta. Taneli Hiltunen taas kertoo Hämeessä sijaitsevan Eteläisten työväentalon monivaiheisesta menneisyydestä ja sen nykyisestä merkityksellisyydestä. Lopuksi Heidi Hämäläinen raportoi vuoden 2017 syksynä Berliinissä järjestetystä museofoorumista, jossa suomalaiset ja saksalaiset toimijat olivat yhdessä keskustelemassa esteettömyyteen ja osallistamiseen liittyvistä teemoista.

Lehden toimittaminen oli minulle täysin uusi aluevalloitus. Haluan kiittää ensinnäkin Henna Ala-Lehtimäkeä oikolukuavusta sekä Henri Vehmasta teknisestä tuesta. Kiitos myös Kaisa Luhdalle, Kuriositeettikabi.netin entiselle päätoimittajalle, perehdytyksestä ja neuvoista.

Suurin kiitos lähtee kuitenkin kaikille kirjoittajille erinomaisista artikkeleista!

Antoisia lukuelämyksiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *