NEWEST ISSUE 2/2017

In English

Editorial

Suomeksi

Pääkirjoitus

Ilmailutarhasta ilmavoimiin – Ilmavoimat 100 vuotta

Tervetuloa retkelle Suomen Ilmavoimamuseoon Tikkakoskelle, Jyväskylään. Retken aikana pääset seuraamaan miten Suomen ilmailutarha muuttui Suomen ilmailuvoimiksi päätyen nykyiseen muotoon Suomen ilmavoimiin. Jos pitää lentokoneista, sotahistoriasta, sotilasilmailuhistoriasta, ilmailusta ja siihen liittyvistä asioista, oikea paikka pistäytyä on Ilmavoimamuseo. Nelostieltä ei tarvitse poiketa kuin reilu kilometri Tikkakosken suuntaan ja siinähän se museo jo onkin. Siirrytäänpä hetkeksi kuitenkin sadan vuoden takaisiin tapahtumiin.

Kaivopuiston lentonäytös – Suomen historian suurin (museo)tapahtuma

Nykypäivän museoiden toivotaan tulevan ulos seiniensä sisältä ja menevän ihmisten luokse. Ilmailumuseo vei Suomi100-juhlavuoden kunniaksi ilmailun historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta taivaalle, kesäisen Helsingin rantakallioiden edustalle. Kaivopuiston lentonäytös keräsi perjantai-iltana 9.6. paikan päälle jopa yli 130.000 katsojaa – Suomen historian mittavimman yksittäisen yleisömassan.

Keräilyinto synnytti yksityisiä museoita

Monet maamme museot ovat syntyneet yksityisten keräilijöiden innon ja uurastuksen tuloksina. On haluttu järjestää vuosikymmenien keräilyn tulokset ja saattaa ne yleisön nähtäväksi. Joskus lopputulos on runsas, mutta vailla ammattimaista apua tehtynä hajanainen ja sattumanvarainen. Joukossa on myös oikeita helmiä, jotka rikastuttavat historian tuntemustamme ja antavat lisänsä maamme museovalikoimaan, joka näinä niukkuuden aikoina olisi paljon köyhempi, jos oltaisiin vain valtion tai muiden virallisten tahojen ylläpitämien kokoelmien varassa. Jotkut sittemmin julkisten tahojen suojiinsa ottamat  museot ovat alussa olleet yksityisiä kokoelmia.

Hylkyjen virtuaalinen ylösnousemus

Historian saatossa uponneet ja kadonneet hylyt, joita on etsitty kauan sekä hartaasti ovat vedenalaisen arkeologian ja perinnön keulakuvia. Ymmärrettävästi, sillä hylky on merellinen mysteeri: minne alus katosi? Mitä tapahtui ja miksi? Vastaukset löytyvät hylystä itsestään ja ympäristöstä, mutta vain harvat pääsevät vierailemaan hylyillä. Tulevaisuudessa in situ -konservoidut ja suojellut hylyt voivat nousta takaisin pintaan verkko- ja virtuaalinäyttelyiden avulla.

Erään korkeakouluharjoittelijan muistelot

Työtunteja 450, satoja klemmareita ja kotelointeja, yli 20 hyllymetriä järjestettyä aineistoa, summerin jatkuvaa soittelua, niskakipuja eikä yllättäen yhtään paperihaavaa. Näin kulutin kesäni 2017.