NEWEST ISSUE 2/2018

Suomeksi

Pääkirjoitus

Tarinankerrontaa esineiden äärellä Suomen Ilmavoimamuseossa

Kun näyttely käsittelee Ilmavoimien historiaa ja lentokoneita, on sitä perinteisesti lähestytty lentotekniikan kehittymisen, ilmasodan taktiikoiden, moottorien hevosvoimien ja hävittäjä-ässien ilmavoittojen kautta. Ilmavoimamuseon perusnäyttelyn uudistamisen haasteena on ollut kertoa ilmailuhistorian tapahtumista inhimillisemmin ja tuoda tarinoita konkreettisesti lähelle museokävijää. Yksi polku museoelämykseen on rauhallinen, kahdenkeskinen hetki esineen kertoman tarinan seurassa.

Pohjalaisia tarinoita esille digiprojektien avulla

KulturÖsterbotten on Pohjanmaalla toimivan Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (SÖFUK) -kuntayhtymän alueellinen kulttuuriyksikkö. Kulttuuriperintöhankkeet ovat tärkeä osa toimintaamme. Saamme inspiraatiota alueen keskiaikaisesta tarinaperinnöstä, ja käytämme itse tarinankerrontaa paikallisten museoiden esilletuomisessa. Parhaillaan käynnissä on kaksi hanketta, joita yhdistää digitekniikka, alueen historia ja tarinat eri muodoissa.

Esihistorian tarinan kertominen – historia vai tarina?

Laita silmäsi kiinni ja kuvittele astuvasi sisään kivikautisen, nykyisen Suomen alueella asuneen, ihmisen kotiin. Millaisena näet asumuksen? Mitä haistat? Mitä tunnet? Miltä sinusta tuntuisi asua siellä? Mielikuvasi saattavat johtaa sinua harhaan. On hyvin mahdollista, ettei kuvittelemaasi asumusta ole koskaan ollutkaan olemassa…

Museot tarinallistavat ja pelillistävät

Museoliiton Tarinat peliin -hankkeessa museoita kouluttanut Anne Kalliomäki kertoo tarinallistamisesta ja Stooripuu-menetelmästään. Mitä ne voisivat tarjota museoiden tarinankerrontaan ja museoiden sisältöjen pelillistämiseen?